"Kara Efsane: Wukong" antik Çin'in harikalarını gün ışığına çıkardı

Çok beklenen Çinli aksiyon-rol yapma oyunu “Kara Efsane: Wukong”un (Black Myth: Wukong) 20 Ağustos’ta resmi lansmanıyla birlikte, “bir maymun” dünya çapındaki video oyunları tutkunlarının beğenisini kazandı.

Çin merkezli Game Science stüdyosu tarafından geliştirilen “Kara Efsane: Wukong”, piyasaya sürülmesinden birkaç saat sonra dünyanın en büyük video oyun dağıtım platformu Steam üzerinde 1,6 milyon anlık oyuncu sayısıyla platformun en çok satılan oyunu olmayı başardı.

Oyunun popülaritesi sadece Steam ile sınırlı değil. “Kara Efsane: Wukong”, Çin’in sosyal medya platformu Weibo üzerinde gün boyunca trend listesinde yer alarak büyük bir etkileşim yarattı. 

“Kara Efsane: Wukong”un bu denli ilgi görmesinin sebeplerinden biri de hikâye anlatısı ve oyunun teknik kalitesindeki başarısı. Hikâyesine bakıldığında, oyunun ilham aldığı Çin’in Dört Büyük Klasik Romanı içerisinde yer alan Batıya Yolculuk’un öne çıkan özelliklerinden biri de kendilerine has eşsiz ve güçlü niteliklere sahip olan düşmanlar içeriyor olması. Oyuncular, yolculuk boyunca güçlü düşmanlarla ve dişli rakiplerle karşı karşıya gelerek kadim Çin mitolojisinin mucizeleri ve keşifleriyle dolu, büyüleyici bir dünyaya giriş yapabilir.

Sadece bir oyun değil, aynı zamanda Çin geleneksel kültürünü içeren bir şenliktir

Ancak herkesin bu oyundan bahsetmesinin nedeni sadece oynanışı değil. Kara Efsane: Wukong, antik Çin mimarisinin ve kültürel mirasının çarpıcı ve gerçekçi tasviriyle oyun severlere sürükleyici deneyimler sunuyor.

Video oyununa geleneksel Çin hikâye anlatım sanatı (Shuo Shu) gibi somut olmayan kültür miras elementlerinin yanı sıra, ejderha ve Maymun Kralı (Sun Wukong) olmak üzere birçok Çin öğesi dahil edildi.

Chongqing kentindeki Dazu Kaya Oymaları 

Geliştirici ekibi, sürükleyici bir oyun yaratmak hedefiyle Çin’deki tarihi ve kültürel alanlardan görüntüler yakalamak için yıllarını harcadı.  Çin’deki birçok yerde incelemelerde bulunan ekip, eski binaların, heykellerin dijital modellerini gerçek zamanlı bir 3D oluşturma aracı olan Unreal Engine 5’e yüklemek için fotogerçekçi tarama teknolojisini kullandı ve hiper gerçekçi bir deneyimin temelini attı.

Shanxi eyaletindeki Yuhuang Tapınağı, Chongqing kentindeki Dazu Kaya Oymaları ve Zhejiang eyaletindeki Shisi Tapınağı’nın aralarında bulunduğu ülke çapındaki 36 tarihi mekanın üç boyutlu modelleri oyunda kullanıldı.

Shanxi eyaletinin Datong şehrindeki Yungang Mağaraları'nda bulunan heykeller 

“Kara Efsane: Wukong” içinde gösterilen tipik Çin mimarisinin büyük bir kısmı, sahip olduğu heykelleri, mağaraları ve duvar resimleriyle Çin antik mimarisinin hazinesi ünvanına sahip olan Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinde bulunmaktadır. Datong şehrindeki Yungang Mağaraları ve Yingxian ilçesindeki Fogong Tapınağı'nın Sakyamuni Pagodası olmak üzere Shanxi eyaletindeki 27 tarihi mekanın üç boyutlu modelleri oyunda yer buldu.  Eyaletteki ünlü tapınaklarda bulunan renkli heykeller ve  Çin ahşap mimarisinin en önemli unsurlarından biri olan Dougong  öğesi(Dougong, ahşap desteklerin birbirine kenetlenmesine dayanan, Çin’e özgü bir mimari unsurdur) video oyununda geniş yer aldı.

Türk video oyuncuları, oyunun grafiklerinin yanı sıra, Çin mitolojisine de  hayran kaldılar

Oyunun eleştirmenlerden aldığı olumlu geri dönüşler, bu başarının tesadüf olmadığını kanıtlıyor. IGN, PC Gamer, GamesRadar+ ve Gamespot gibi saygın yayınlar oyuna yüksek puanlar vererek, oyunun ne kadar etkileyici olduğunun altını çizdi. “Kara Efsane: Wukong”, Çin tarzı estetiği ile modern video oyununun mükemmel birleşimi olarak değerlendirildi.

Video oyunu, Türkiye’de de takdirle karşılandı. Oyunun mükemmel grafikleri ülkede çok övgü topladı. Bazı video oyuncuları, oyun yayımlanır yayımlanmaz hemen bitirip Youtube gibi sosyal medya platformlarında ilgili yorum videoları bile çektiler. Bir Türk video oyuncusu, “Bu oyunun konusunu ve aradaki kısa filmleri anlamak için Batıya yolculuk filmini izlemeniz ve romanını okumanız gerekiyor.” yorumu heyecanla paylaştı. Video oyunu, birçok yerli oyun severlerin Çin mitolojisi dahil olmak üzere Çin kültürüne olan ilgisini arttırıyor.

Wukong ekranın ötesine geçerek kültür turizmini canlandırdı

 

Shanxi eyaletinin Linfen şehrindeki Xi ilçesinde yer alan Xiaoxitian Tapınağı 

Oyunda yer alan kültürel mirasa olan ilginin arttığı da görüldü. Shanxi eyaletinde turizm için arama hacmi lansman gününde önceki aya oranla  bir kat arttı; Yuhuang Tapınağı ve Xiaoxitian Tapınağı gibi tarihi yerler, oyunun gerçek ilhamlarını keşfetmeye istekli hayranlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler haline geldi.

Akıllı bir hareketle, Shanxi gibi bölgelerdeki turizm kuruluşları şimdiden “Wukong’u Takip Et” turizm kampanyası başlatarak oyuncuları oyuna ilham veren güzelliği ve tarihi deneyimlemeye davet ediyor.

Kara Efsane: Wukong, efsanevi Sun Wukong’un (Maymun Kralı) gücünü antik Çin’in mucizelerini gün ışığına getiren büyülü bir güce dönüştürüyor.

Bize Ulaşın

Büyükesat, Uğur Mumcu Sk. No:52, 06700 Çankaya/Ankara

+90 (312) 446 58 15

info@asyaninsesi.com.tr

Bizi Takip Edin

© Asyanın Sesi. Her hakkı saklıdır.

Web Tasarım: AdaNET